Formandens nyhedsbrev 26. juni 2026

I morgen fredag den 27. juni er det tid til, at de sidste opgaveoversigter udleveres til lærerne landet over. Datoen er velkendt, da den jo som bekendt skal udleveres 5 uger før normperiodens begyndelse – altså den 1. august
Det er vigtigt, at der forud for udleveringen af opgaveoversigten, er gennemført drøftelser med den enkelte lærer, så man med ro i maven, er klar til at tage fat på et nyt skoleår. Jeg har pt hørt om hhv. gode drøftelser mellem lærere og ledere, om lærere med mange (for mange) undervisningslektioner og om ”hullede” – læs mellemtimebelagte – skemaer.
Opgørelse over præsteret arbejdstid. Din leder skal jf. arbejdstidsaftalen ved udgangen af skoleåret (normperioden) aflevere en opgørelse over din præsterede arbejdstid. Det er vigtigt, at du tjekker opgørelsen. Har du fx haft overtid i løbet af skoleåret, skal det fremgå af opgørelsen. Overtid tillægges 50%. Overtid kan afspadseres i næste skoleår eller udbetales.
Vi har løbende en god dialog med vores lokale politikere om finansieringen af hhv. det specialiserede og almenområdet. Vi oplever dog, at unuancerede oversigter gør det svært at skabe et kommunalt retvisende billede af, hvordan pengene bliver brugt. Vi oplever også at det manglende blik for værdien ved at investere i folkeskolen, hindrer afkastet på længere sigt. Jeg håber, at der fremadrettet findes bedre økonomiske løsninger, så det ikke er store forskelle i kommunernes vilkår, der er afgørende for, om det er muligt at drive god folkeskole for alle. Folkeskolen har brug for en sikker og bæredygtig økonomi, så alle børn og unge får det bedst mulige afsæt for deres vej videre i livet.
”Befolkningsfremskrivning 2025 for Haderslev kommune” lavet af Danmarks statistik viser et gennemsnitligt fald på 134 elever pr år i de kommende fire år. Dette fald er vi nødvendigvis nødsaget til at forholde os til sammen. Vi har talt med politikerne om denne demografi-udfordring, da folkeskolen ikke kan tilpasse antallet af klasser i samme grad som privatskolerne, der kan tilpasse deres optag og derved optimere klassedannelsen efter skolens økonomi og øvrige elevgrundlag.
I Haderslev er lærerudskiftningen blandt de laveste i Danmark. Og da stor lærerudskiftning kan være en udfordring for kvaliteten af undervisningen, elevernes trivsel og for elevernes faglige og sociale udvikling, skal vi gøre, hvad vi kan for at holde fast i denne ”placering”. Lad os fokusere på hvordan mellemformer, specialstøtte i almenundervisningen, inklusionsopgaver, høje undervisningstimetal og kompleksitet påvirker lærerressourcerne i folkeskolen. Med dette fokus og gode justeringer og prioriteringer, så er jeg sikker på at lærerne i Haderslev også fremadrettet vil være tilknyttet lokalt.
Løntjek: Ja, nu igen! Vi tjekker vedvarende lønsedler, og det skal jeg hilse at sige, at der er nogen, der er glade for. De får en masse tilgodehavende løn udbetalt – i alt ca. 260.000 kr. i denne omgang – og vi får chokolade – tak for det!
10. klasse
Uanset om man som ung i Haderslev skal have genopfrisket noget fra ens tidligere skolegang, om man så at sige skal finde sig selv, eller om man ”bare” har brug for at blive et år ældre, inden man starter på en ungdomsuddannelse, så er 10. klasse et godt valg. Ved at fjerne 10. klasse i kommunalt regi, fratages mange unge en rigtig god mulighed for at tænke sig om, spejle sig, afprøve, forstå og bestå. Lad være med at accelerere og øge præstationspresset. Styrk 10. klasse, i stedet for at afskaffe den.
Foredrag humor som værktøj til arbejdsglæde
Tag en kollega under armen. FH Sønderjylland inviterer FH medlemmer til et spændende foredrag om humor som værktøj til arbejdsglæde med Karen Marie Lillelund. Det foregår tirsdag den 16. september kl. 17.30-20.30, Sønderjyllandshallen i Aabenraa, pris 100 kr. inkl. mad og drikkelse. Tilmeld dig via dette link: Tilmelding
Tid til censorvirksomhed
I de seneste uger har mange lærere været eksaminatorer og censorer. Tiden til disse opgaver er kneben, og der er lokale behov for at forbedre aftalerne om opgaverne, så lærerne ikke drukner i spørgetimer, individuel eksamenshjælp, forberedelse og afvikling af eksamenerne, samtidig med at de varetager vikaropgaver og er dansklærer i 7.b.
Syg inden ferien begynder I Haderslev Kommune er lærere og børnehaveklasseledere omfattet af den kollektive ferielukning, hvilket betyder, at der afvikles ferie fra og med fredag den 4. juli til og med torsdag den 31. juli. Hvis du bliver syg, inden feriestart er det vigtigt, at du melder dig syg inden din første feriedag starter. Da du derved har ret til erstatningsferie de dage, hvor du er syg i ferien. Hvis du bliver syg, når din ferie er startet, har du mulighed for at få erstatningsferie. Du skal straks melde dig syg og følge din leders udmelding herom. De første fem dages sygdom, der berører ens ferie, erstattes ikke, da det er såkaldte karensdage. Det betyder, at hvis du fx har haft tre dages dokumenteret sygdom i slutningen af vinterferien, og igen bliver syg undervejs i sommerferien, så erstattes ferien efter kun to dages karens. Der er kun regler for erstatningsferie for ferielovens 5 ugers ferie og ferieaftalernes 5 feriedage / 6. ferieuge. Reglerne gælder ikke for 0-dage som fx i uge 32.
Kredskontoret er lukket for fysisk fremmøde uden forudgående aftale i ugerne 27-32. Telefonerne er lukket i perioden 2. juli kl. 12 til og med d. 4. august. Har du akut brug for at komme i kontakt med kredsen i perioden, henviser vi til vores mail 093@dlf.org. Beskriv din problemstilling og vedlæg et telefonnr. Så vender vi tilbage hurtigst muligt. Du må dog forvente længere svartid end normalt.
Rigtig god sommer og ikke mindst rigtig god og velfortjent ferie.
På vegne af kredsstyrelsen i Haderslev Lærerkreds
Med venlig hilsen
Jesper Skovsbøl Rasmussen,
Kredsformand